Λίγα λόγια για το Βελβεντό

Το Βελβεντό μια κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας, τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων, είναι χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων και στα πόδια του απλώνεται γαλήνια η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου.

Ο Δήμος Βελβεντού, που απέχει από την Κοζάνη 33 χλμ., περιλαμβάνει τους ορεινούς οικισμούς Παλαιογρατσάνου, Αγίας Κυριακής, Καταφυγίου και Πολυφύτου. Η ιστορία του Βελβεντού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι έρευνες των αρχαιολόγων στις θέσεις “Βασιλάρα ράχη”, “Γρατσάνη”, “Παλαιόκαστρο”, “Μπράβας” έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η ευρύτερη περιοχή έχει κατοικηθεί ήδη από τα προϊστορικά χρόνια και κατά περιόδους παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη. Τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία μαρτυρούν τη σημαντική ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή.

image
Η τοπική προφορική παράδοση για το Βελβεντό.

Ένας παλιός θρύλος διηγείται πως στα μέρη τούτα έφτασε κάποτε η Άρτεμις να κυνηγήσει συνοδευόμενη από πανώριες Νύμφες. Μια από αυτές η Βενδώ, τόσο Μαγεύτηκε απ’ την ονειρεμένη ομορφιά του τοπίου ώστε αποφάσισε να ριζώσει εδώ, και να κυνηγά στα βαθύσκια δάση. Έριχνε λοιπόν τα βέλη της και εκείνα περιχαράκωναν το πιο εύφορο κομμάτι γης. Όταν αργότερα έφτασαν Λατίνοι οικιστές, νόμισαν το σημάδι θεϊκό, έκτισαν το χωριό τους και το ονόμασαν Βελβενδό από τις λέξεις Βέλη-Βενδώ.